O NAS

Valentin & Zofija

Vladimir & Zmaga

Radovan & Anita

Patrick & Pavlina

Smo majhna družina, ki sledi svojim sanjam in živi ter ustvarja v harmoniji z naravo. Ravno veselje in ljubezen do dela, ki ju imamo, sta ključni komponenti,  da nastanejo tako dobra vina.


 

Nahajamo se v vasi Biljana, ki je bila včasih tudi glavno mesto Brd. Naše posestvo je locirano na najvišji točki vasi, na nadmorski višini 165,4m. Pogled z našega hriba seže od Julijskih Alp pa vse do morja


 

Zelo smo srečni, da živimo v tako lepi regiji kot so Brda. Naša pokrajina nam nudi zelo dobre klimatske pogoje za pridelavo vrhunskega grozdja in s tem seveda tudi vrhunsko vino. To pomeni, da imamo toploto, ki prihaja iz morja in svežo sapo iz prečudovitih Alp. Mešanica obojega, topli dnevi in hladne noči, pa zelo dobro ustrezata našim vrstam vinskih trt. Poleg prijetnega podnebja imajo Brda še en dejavnik, ki pomaga pri pridelavi dobrega grozdja in to so flišna tla opoka. Skromna tla, vendar obogatena z minerali.

Obdelujemo več vinogradov, ki se razprostirajo na 11 hektarjih v naši vasi. Lokacija vinogradov posamezne sorte je bila premišljeno izbrana glede na pogoje, ki jih sorta zahteva. Ker so Brda gričevnata pokrajina, so tudi naši vinogradi po terasah postavljeni na pobočja gričev. Vinogradi, kjer se prideluje grozdje za penino so locirani v nižinah.


 

Vinograde obdelujemo večinoma ročno še posebej med trgatvijo, ko je grozdje ročno obrano. Saj ni stroja da bi nadomestil človeško roko. Prav to je ključni faktor za doseganje kvalitete vina, saj je potrebno vsak grozd posebej pregledati preden se ga obdela.

Začetki našega vinarstva ne segajo dolgo nazaj. Vse se je začelo leta 1952, ko sta se prababica Zofija in pradedek Valentin preselila v vas Biljano in začela z obdelavo 1 hektarja zemlje. To sta kasneje nadaljevala in nadgradila dedek Vladimir in babica Zmaga. Leta 1985 pa je kmetijo prevzel moj oče Radovan in skupaj z mamo Anito sta začela širiti posest z gradnjo nove kleti in novih vinogradov. Leta 2017 sem sam prevzel vinarstvo in se odločil, da naše vinarstvo popeljem na višji novo. Spremenili smo tehniko obdelovanja vinogradov, tako da so trte manj obremenjene in na te način pridelamo zelo kvalitetno grozdje.


 

2018 smo na trg lansirali našo prvo linijo steklenic. Popolnoma novo vino in nov dizajn na steklenicah ter prenovljen logo vinarstva kar je s trga prinesel zelo pozitiven odziv. Poleg tega pa smo prejeli tudi nagrade kot npr. zlata medalja iz ZDA za našo klasično Rebulo in rdečo zvrst Sophio. Od takrat pa se je v naši kolekciji nabralo že kar nekaj zlatih, srebrnih pa tudi bronastih priznanj iz ZDA, Velike Britanije in Slovenije. Vse te nagrade le dokazujejo, da smo na pravi poti in na to smo zelo ponosni.